torsdag 8 oktober 2009

Italiensk såpoperapolitik

Idag är en bra dag. Iallafall om man tror på demokratin. Den italienska författningsdomstolen slog igår fast att den omtalade immunitetslagen strider mot italiensk grundlag. Denna lag, som ger presidenten, premiärministern och talmännen i det italienska parlamentets två kammare immunitet från åtal under ämbetsperioden, antogs förra året väldigt snabbt efter att Berlusconi fick makten för tredje gången. Nu kan man alltså återuppta flera rättegångar mot honom vilka lagts på is. Mutbrott, skattebrott, falsk bokföring.

Men nu har tack och lov lagen ogiltigförklarats. Fast Berlusconi anser sig fortfarande stå över lagen. Eller som hans motståndare uttrycker det "Alla är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra", och "Lagen är lika för alla, men inte dess tillämpning".

Det har varit stormigt ett bra tag kring Berlusconi. De senaste månadernas anklagelser för att utnyttja prostituerade och minderåriga. Skilsmässan. Och själv förnekar han ju inte anklagelserna. Sexskandalerna kommenterar han bara med uttalanden som att varför skulle han gå till prostituerade när han inte behöver det? Ja det kan man fråga sig.

Det är ett mysterium hur ett europeiskt land kan ha en sådan premimärminister idag.

Frågan är om han verkligen kan sitta kvar till nästa val som hålls 2013. Den här gången har det rörts om ordentligt i den italienska grytan.

3 kommentarer:

  1. Håller helt och hållet med! Jag förstår inte hur han tillåts sitta vid makten med allt det innebär! Hm... //Anneli

    SvaraRadera
  2. Ja det är otroligt. Jag läste någonstans att om Italien inte varit ett av de grundande länderna så hade de aldrig kunnat bli medlemmar i EU idag. Landet uppfyller helt enkelt inte kraven på demokrati, yttrandefrihet, öppenhet mm.

    SvaraRadera