måndag 5 oktober 2009

Bryssel brinner

Idag demonstrerade EU:s mjölkbönder här i Bryssel. Maken fick i förra veckan ett internmail där man varnade för de arga bönderna som på måndagen skulle inta huvudstaden och orsaka kaos och svårframkomlighet i EU-kvarteren. Man avrådde folk från att ta bilen på måndagen då gatorna väntades bli fyllda av bönder, jordbruksfordon och kossor. Och mycket riktigt. Idag var de arga bönderna på plats. Jag passerade EU-kvarteren vid lunchtid och fick zickzacka mellan jordbrukare, traktorer, brasor, glass- och våffelförsäljare, poliser och kossor. Det blir allmän feststämning i stan när det demonstreras. Det var faktiskt ganska trivsamt att cykla genom kaoset och sniffa våffelångor och insupa den allmänna yran. Men man kan ju förstå att de är förbannade. Mjölkbönderna vill ha höjt EU-stöd eftersom marknadspriset på mjölkprodukter kraftigt har sjunkit det senaste året. Kostnaderna som producenterna har är mycket högre än vad de får ut för sin mjölk. Och rätt ilsken måste man nog också vara om man ska sätta sig själv och kossan i traktorn och börja köra i 30 från södra Tyskland eller Frankrike ända upp till Bryssel. Det är ingen söndagsutflykt det. Men så fick de ju varma våfflor när de kom fram.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Bönderna är väl lite upprörda här i Sverige också över mjölkpriset men tydligen inte lika upprörda som de tyska bönderna.
  Måste ju säga att det låter som en trevlig demondstration med kossor och våfflor, tänk om alla demonstrationer kunde vara så.
  Må gott!
  //Ulwa

  SvaraRadera
 2. De är nog lika arga, bara det att det är kanske lite långt att åka för de svenska bönderna. De sitter nog hemma i stugan och muttrar istället och äter sina våfflor där ;)

  SvaraRadera