onsdag 25 november 2009

Communicare necesse est!

Det var ju några år sen man tragglade med ordklasser och satsdelar, men kommunikation blir man aldrig för gammal för! Tvärtom, jag upplever att behovet av god kommunikation faktiskt ökar med stigande ålder. Hur gör man då för att kommunicera bra? A och O är ju givetvis att kunna grunderna i vårt fantastiska modersmål svenska. Om vi behärskar grammatiken har vi större chans att nå ut med vårt budskap.

Jag har upptäckt en fantastisk webbplats där svensk grammatik förklaras på ett väldigt enkelt och tydligt sätt. Sidornas skapare heter Peter U Larsson.

Här finns allt: svenskans grunder, ordklasser, satsdelar och skiljetecken. Webbplatsen riktar sig främst till elever och lärare upp till gymnasienivå, men jag tror att även föräldrar kan ha stor nytta av att kika in där för att kunna hjälpa sina barn i skolarbetet. Eller de som läser svenska som andraspråk. För att inte tala om alla vuxna som har gått ut skolan för länge sen men som titt som tätt upptäcker luckor i sina grammatikkunskaper.

Webbsidorna finns här:

www.grundenisvenska.se

www.ordklasser.se
www.satsdelar.se
www.skiljetecken.se

Under fliken lovord från läsarna kan man se att de som använder sig av sidorna är just...alla typer av språkbrukare:

"...min son har alltid haft svårt för att läsa och skriva, men är oerhört verbalt begåvad och intresserad av att uttrycka sig i språklig form. Men läxorna har varit en pina - ända till nu..."

"Ska lära mig kroatiska/bosniska. Men det går ju inte om jag inte har koll på mitt eget språk. Letat länge efter den här sidan..."

"Tack för den sidan, det kommer och hjälpa mig mycket nu när jag indervisar svenska för invandrare..."

Peter U Larsson har även på dessa sidor publicerat en artikel som jag har skrivit, Idiom - eller konsten att uttrycka sig obegripligt.

1 kommentar: