fredag 25 mars 2011

Översitteri eller bara idioti?

Jag fick kallelse till läkarundersökning inför min nya anställning. Här är det praxis inom i princip alla företag att man genomgår en läkarkontroll innan man börjar en ny anställning så jag hetsar inte upp mig nämnvärt över det längre. Det gjorde jag första gången jag blev anställd på ett företag utom Sveriges gränser. Fast jag kan förstås inte låta bli att undra vad syftet är. Vad gör de med resultaten? Vad händer om det kommer fram att jag exempelvis har hiv eller cancer eller någon annan allvarlig sjukdom? Får jag inte jobbet då?

Iallafall så fick jag den här kallelsen och det stod i brevet att jag skulle infinna mig den X/X kl X på adressen X. Det stod också att direkt efter läkarbesöket och innan jag lämnar läkarcentret måste jag ringa till min nya arbetsgivares personalkontor för att boka in ett nytt möte "at a later date" för iordningställande av min personalfil.

Jag störde mig enormt på att de talar om för mig när jag måste ringa. För det första: Om de vill tala med mig vid en exakt tidpunkt får de väl ringa till mig. För det andra: Om jag ska ringa till personalkontoret innan jag lämnar läkarcentret förutsätter det att jag har en mobiltelefon. Det kanske jag inte har. Och för det tredje: Varför måste jag ringa just då? Varför kan jag inte få åka hem först och sen ringa i lugn och ro när det passar mig? Är det för att kontrollera att jag verkligen gick till läkarbesöket? Men gjorde jag inte det fick väl arbetsgivaren reda på det iallafall. Jag förstod verkligen inte vitsen med att jag skulle ringa därifrån.

Så jag mailade till personalavdelningen och frågade. Jo, det var för att mötet på personalavdelningen ska ske samma dag som läkarbesöket, det är enklast för alla, tycker Ni inte madame? Därför ska jag ringa direkt efter för att boka en tid samma dag. Sill vo plä.

Ok, då har vi iallafall rett ut att personalen på personalavdelningen inte är så bra på engelska. "At a later date" betyder för dem "senare samma dag". Det gör det inte för mig. Därav missförståndet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar