måndag 22 februari 2010

Om festivaler

Februaritider är festivaltider. Karnevalen i Rio de Janeiro och diverse lokala karnevaler där barnen så fint får klä ut sig till smurfar och krokodiler. Sen har vi vår egen älskade festival: Melodifestivalen. Större än själva meloditävlingen i sig har har blivit traditionen att klaga på Melodifestivalen. Det är numera det vi väntar på ett helt år; fröjden i att få ladda upp med chips och godis och sen få gotta oss i gnäll och ironiska gliringar. För mig får man gärna tycka att Melodifestivalen är dålig. Men vad jag inte förstår är varför man då ska envisas med att titta på den. Ok, det kanske inte finns något bättre att se på grannkanalen, men om man redan har frostat av frysen och och kokat sin egen sylt så kan man väl gå och baka en surdegslimpa till.

Fast det här med att klaga på festivaler är inte något unikt svenskt. En annan februarifestival är den italienska Sanremofestivalen. I år visades den 60:e festivalen och italienarna var helt till sig. Trots att även de numera älskar att hata sin årliga meloditävling. Här är konceptet samma som i den svenska Melodifestivalen: fyra deltävlingar som mynnar ut i en final den femte kvällen. De har dock klämt in allt under en och samma vecka istället för varje lördag under drygt en månad. Skillnaden är att Rai lägger enormt mycket mer pengar och prestige i sin festival och man skulle aldrig drömma om att sätta in en kille som Måns som programledare. Här ska det vara Den Största av De Största. Men trots att italienarna får glitter och glamour, guppande tuttar och dansande ballerinor, gäster som drottning Rania av Jordanien och Jennifer Lopez, så klagar de ÄNDÅ!! Vad jag inte förstår är hur samma person som säger "Jag är stolt över att inte ha sett Sanremo på 30 år" kan säga "Kunde de inte hitta en liiiite tajtare klänning till Clerici? Och förresten så sjöng Toto Cutugno falskt". Hur går det ihop? Jag menar rent matematiskt?

Förr om åren brukade italienarna skicka Sanremovinnaren till Eurovisionfestivalen. Ett par gånger har de också vunnit. Fast sen i början av 90-talet gör de inte det längre, de håller sin Sanremovinnare tjurigt för sig själva. De har liksom fattat hur töntigt det är med Eurovision. Tänk om Sverige skulle sluta producera Melodifestivallåtar? Hur skulle det gå då? OLW skulle typ gå i konkurs. Och det finns faktiskt en gräns för hur mycket surdegsbröd man kan äta.

7 kommentarer:

 1. e il vostro Principe non partecipa al Melodiefestivale?

  SvaraRadera
 2. non credo, da noi i reali ricevono soldi gratis dallo stato per questo non hanno bisogno di farsi una carriera...

  SvaraRadera
 3. Jag visste att du skulle skriva något om SanremoFestivalen

  SvaraRadera
 4. Ja varför inte?
  Eftersom du verkar vara synsk kan du få gissa vad jag tänker skriva om nästa gång. Gissar du rätt vinner du en påse ostkrokar ;)

  SvaraRadera
 5. Den här gången jag vet inte.
  Men jag föreslår här länken på prinsen och Pupo. Jag tror att du vill ticker om det

  SvaraRadera
 6. Den här gången vet inte.
  Men jag föreslår här länken på prinsen och Pupo. Jag tror att du kommer att gilla

  SvaraRadera
 7. http://metilparaben.blogspot.com/2010/02/generatore-automatico-di-canzoni-di.html

  SvaraRadera