måndag 17 maj 2010

Efternamn

De 10 vanligaste efternamnen i Sverige är son-namn. Men i Sverige är det också väldigt vanligt med efternamn som knyter an till naturen. Lindberg, Lundgren, Bergström, Eklund och mitt eget vackra flicknamn Fagerberg är några som är vanliga. Dessa naturnamn blev vanliga från 1860-talet och framåt.

I Italien är efternamnen ofta geografiskt markerade. "Vad heter du, De Felice, jaha då kommer du från Syditalien?" Italiens absolut vanligaste efternamn är Rossi. Signor Rossi är Italiens Medelsvensson.

Ett efternamn som är väldigt vanligt i Neapel är Esposito. Namnet gavs till hittebarn som lämnats utanför kyrkor eller barnhem. Namnet kommer av latinets expositus (infinitiv av exponere) som betyder utsatt, utlämnad. Även barn med fader okänd kunde få detta namn. Numera är det det fjärde vanligaste efternamnet i Italien. Särskilt vanligt är det i Syditalien, framförallt i regionen Campania.

Något som inte är ovanligt i Italien är att namnen ofta betyder något, dvs syftar till en (presumtiv) egenskap hos bäraren. Bland de "oskyldiga" kan nämnas Schifo (äckel), Pagliaccio (pajas), Broccoli (broccoli). Bland de lite halväckliga har vi Forfora (mjäll), Pidocchi (löss), Rutto (rap). Bland de lite mer "vågade" har vi Culello (liten röv), Tetta (tutte), Bastardo (urspr. utomäktenskaplig avkomma, men även vanlig förolämpning som på engelska). Sen finns en lång lista på direkt vulgära efternamn som inte lämpar sig för denna blogg.

Som den obotliga romantiker jag är är mina absoluta favoriter i slutändan Innamorato (förälskad) och Coccolone (kelgris).

2 kommentarer: